Hulp bij Post-COVID

Sinds 2023 biedt Stichting Effect ambulante ook thuisbegeleiding aan mensen met Post-COVID. Op deze pagina kun je lezen wat wij aanbieden en op welke manier je daar gebruik van kunt maken.

Wanneer heb je post-covid?

Je hebt Post-COVID als je een COVID-19 besmetting hebt doorlopen en na minimaal 3 maanden nog klachten ondervindt. Volgens onderzoek gaat dit om 1 op de 8 mensen die besmet zijn geraakt met COVID-19. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Daarnaast hebben ook veel mensen met Post-COVID te maken met gevoelens van stress, angst en eenzaamheid.

Wat kunnen we betekenen?

Naar aanleiding van een intern onderzoek is er een duidelijk stappenplan opgesteld om mensen met Post-COVID te begeleiden. Op dit moment kunnen we onder andere betekenen:

Handvatten

Ambulante thuisbegeleiding helpt de geleerde handvatten vanuit de (para)medische ondersteuning beter in de praktijk te brengen. Op deze manier krijgen cliënten weer meer zelfredzaamheid over hun leven, ondanks de effecten van POST-COVID.

In kaart brengen

Ambulante thuisbegeleiding ondersteunt bij het in kaart brengen van het energieniveau, het betrekken van het netwerk en het voorliggend veld ten behoeve van het herstelproces en om te zorgen dat professionele hulp overbodig wordt.

Onderhouden van contact

Ambulante thuisbegeleiding kan cliënten ondersteunen door (tijdelijk) regie te voeren bij verschillende zaken, waaronder het onderhouden van het contact met alle betrokken partijen t.b.v. een goede samenwerking, wat het herstelproces ten goede komt.

Achtergrond onderzoek

In 2023 kreeg Stichting Effect meerdere aanmeldingen binnen van mensen met Post-COVID. Hierin werden wij gevraagd om te werken aan hulpvragen over onder andere omgaan met beperkte energie, prikkelverwerking en het organiseren van een nieuwe dagstructuur.

Hoewel dit hulpvragen zijn waar onze collega’s goed mee uit de voeten kunnen, riep het wel de vraag op wat er voor nodig is om mensen met Post-COVID op deskundige wijze te begeleiden.

Inmiddels heeft er een kwalitatief onderzoek naar deze vraag plaatsgevonden, wat erin heeft geresulteerd dat wij nu beschikken over een gestructureerd stappenplan met verschillende interventies die wij kunnen toepassen in de begeleiding. Daarnaast hebben onze collega’s een interne scholing gehad over Post-COVID. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat wij nu specialistische begeleiding kunnen bieden aan mensen met Post-COVID.

Hoe krijg je ambulante begeleiding?

Samen met de cliënt kijken we naar wat er nodig is. Maatwerk is het sleutelwoord bij het begeleiden van mensen met Post-COVID en dit staat bij Stichting Effect hoog in het vaandel. Benieuwd naar de aanmeldroute? Bekijk het op deze pagina.